Què és el complex motor migratori?
El complex motor migratori (CMM) són ones de l’activitat muscular de l’estómac i de la paret de l’intestí prim, que ocorren cada 90-120 minuts. Concretament s’activa quan la digestió i absorció va acabant, i l’intestí està completament buit. Sol ser entre 3 o 4 hores després d’haver menjat. L’objectiu d’aquests moviments digestius és netejar el tracte digestiu, metafòricament parlant és com una màquina llevaneu que deixa el terreny net i funcional.
El CMM arrossega restes de menjar, secrecions digestives, bacteris i altres microorganismes no desitjats a través del tracte digestiu fins al còlon, per a ser eliminats; i d’aquesta manera evitar un sobrecreixement bacterià en l’intestí prim (conegut com a SIBO per les sigles en anglès). Aquest sobrecreixement bacterià es produeix quan bacteris del colon es desplacen a l’intestí prim i això provoca una infinitat de símptomes tant digestius (gasos, inflor, diarrea, restrenyiment, distensió abdominal, intoleràncies alimentàries …) com sistèmics (problemes cutanis, dolors articulars …)
Com que menjar aliments pot interrompre el MMC, el dejuni entre àpats és clau per activar aquest complex. Això vol dir que, quan les persones no deixen finestres prou àmplies entre els àpats de al menys 3 o 4 hores, no aconsegueixen realitzar un treball efectiu de neteja en cap moment del dia.
Així doncs, el complex motor migratori s’activa amb el dejuni a través d’hormones com la motilina, hormona entèrica que regula la MMC.
Hi aliments que produeixen un increment dels nivells d’aquesta hormona i, amb això, poden estimular el complex motor migratori quan estem en dejú. Destacaria dos: la llimona i el Ghee, el Ghee Caldes d’Estrac.

Què és el Ghee Caldes d’Estrac?
El Ghee Caldes d’Estrac és un súper aliment 100% ayurveda, artesanal, de proximitat, ecològic certificat pel Consell Català per a l’Agricultura Ecològica (CCPAE) i la Unió Europea (UE), amb més de 7000 anys d’història.
El Ghee és una mantega clarificada, és a dir, un concentrat del greix de la mantega (se li han retirat les restes de proteïnes o lactosa que pugui tenir). A més, el Ghee Caldes d’Estrac aporta quantitats d’àcid butíric, un compost necessari per al manteniment dels nostres intestins.
Per fer Ghee autèntic, com és el cas de l’Ghee Caldes d’Estrac, en algun moment en el seu procés d’elaboració, es passa pel punt de mantega clarificada, però s’arriba més enllà; això només pot aconseguir-se mitjançant mètodes artesanals d’elaboració de començament a fi. Això fa que cada flascó d’aquest Ghee sigui únic i irrepetible, tota una obra d’art per cuidar la teva salut.
Per tant, una bona opció per prendre a l’aixecar-se al matí i després esperar el menys 30min per esmorzar, per donar temps a actuar a l’CMM, és prendre 1 cullerada de postres de Ghee Caldes d’Estrac. És especialment adequat si busquem també desinflamar i reparar els nostres intestins. També podem prendre l’aigua amb llimona i afegir-li una cullerada de postres de Ghee Caldes d’Estrac.
Com podem veure, la ciència coincideix moltes vegades amb el que la medicina natural i les teràpies naturals proposen des de fa molts segles per gaudir de salut: aliments naturals.

Article escrit per la Dra. Victòria Garcia Framis, Dietista i Biòloga

Productor del Ghee Caldes d’Estrac www.espaidelsilenci.com