Aquests dies de confinament no són fàcils per moltes famílies i especialment amb fills adolescents que es veuen obligats a conviure moltes més hores de les habituals.

A continuació us dono unes pautes de bon funcionament dels adolescents dins de la família per poder transitar en aquest període, mantenint el màxim equilibri físic i mental possible.

  • Mantenir uns horaris; llevar-se aviat al mati i no anar-se a dormir més tard de les 1:00 .La nit serveix per descansar i els nivells d’ansietat i soledat augmenten amb la foscor i el silenci.
  • Preparar algun àpat i menjar una vegada al dia tots junts i sense televisió.
  • No estar-se a l’habitació sol més de X hores al dia.
  • Distribuir i compartir tasques familiars de la casa: neteja, passejar el gos, cuinar, parar taula, jugar algun joc conjuntament… Dona seguretat i fa sentir pertinença al grup familiar.
  • Fer exercici : essencial aquesta edat: taules de gimnàstica, cronometrar petits circuits de pujar escales etc . Futbol al terrat, comprar canxa de basquet i jugar al terrat etc.
  • Poder sortir de casa regularment per raons admeses: passejar el gos o anar a tirar les escombraries. Diàriament!. 
  • Donar tasques on es senti orgullós/a o útil dins de la família aprofitant alguna de les seves habilitats: configurar internet o plataformes, penjar algun quadre (bricolatge), escollir música al spotify, aprendre a fer funcionar algun aparell, canviar piles , cuinar, preguntar-li l’examen , mantenir converses en anglès o veure plegats una pel·lícula en versió original, organitzar les properes vacances.

Comentar aquestes pautes amb el fill/a i veure que en pensa, afegir aspectes que ell/a demani de vosaltres i que considereu raonables.  Pactar què fareu si no es compleix els acords presos. (Opcional: Signar el full entre tots ).

Natalia Comalrena
Terapeuta familiar sistèmica
Psicoterapeuta d’adolescents i famílies